School

Bij Vovie kunnen de kinderen zich vanuit hun essentie ontplooien en worden tegelijkertijd voorbereid op passend vervolgonderwijs. We bieden een gevarieerd programma aan wat zich richt op de fysieke, emotionele, cognitieve, sociale en spirituele ontwikkeling van kinderen. We zijn een kleinschalige school met maximaal 15 leerlingen in een groep.

NIET AANPASSEN

HOE ZIET EEN DAG BIJ VOVIE ERUIT?

Iedere schooldag duurt van 09 tot 14 uur.

We werken vanuit een vast dagritme, waardoor de dagen veilig en vertrouwd voelen voor de kinderen. Zorg voor jezelf en je lichaam worden erg gestimuleerd binnen het dagelijks onderwijs bij Vovie. Er wordt elke dag fruit en groente meegenomen en met elkaar gedeeld. De lunch is een moment waarbij met aandacht samen wordt gegeten. Er wordt tijd genomen om het lichaam weer op te laden. Er is een rustplek.

De kinderen zijn dagelijks minimaal twee uur buiten. Hier spelen ze vrij in het bos en op het veld. Maar ook taal-, reken en bewegingslessen vinden regelmatig buiten plaats.

Bij Vovie werken inspirerende gastdocenten die wekelijks terugkomen. De kinderen mogen meedoen als dit aansluit bij hun interesse en ze er in uitgedaagd worden.

Het is ook altijd mogelijk om zich samen met de eigen leerkracht verder te ontwikkelen op verschillende vlakken. Dit kan gaan van hout hakken tot keersommen maken.

De activiteiten die Vovie op dit moment aanbiedt aan de leerlingen:

Paardenverzorging
Kunstles in Kranenburgh
Lichaamstaal & communicatie
Permacultuur
Brood bakken en soep maken

HOE ZIET DE LEEROMGEVING BIJ VOVIE ERUIT?

We hechten een groot belang aan een inspirerende leeromgeving.

Ons buitenterrein bestaat uit een (open) tent, een vuurplaats, een veld, een moestuin en een eigen stuk bos.

De binnenruimte is knus en gezellig. Iedereen draagt sloffen. De kring wordt gevormd op kussentjes en een schapenkleedje. Er is veel ruimte om te bouwen, dansen en knutselen. De kinderen vinden zelf de weg naar tekenspullen, rekenmateriaal of een leuk spelletje.

Bij al het materiaal dat we gebruiken hebben we als uitgangspunt: is het goed voor de aarde (zo veel mogelijk recyclen en afbreekbaar materiaal), is het goed voor de mensen (veilig en gezond) en is het eerlijk gemaakt?

VAN WIE LEER JE BIJ VOVIE?

Er zijn op dit moment twee vaste leerkrachten bij VOVIE.

Milan (32) heeft de opleiding tot leraar basisonderwijs gevolgd aan de Vrije School Pabo. Daarnaast heeft hij zich verdiept in duurzaamheid tijdens de master Strategic leadership towards sustainability, in Zweden.

Hier lees je waarom Milan zo graag werkt bij Vovie:

Ik wil bijdragen aan leren dat gedaan wordt vanuit eigen interesse zodat het leren plezierig is. Plezier is volgens mij onderdeel van verbinding en verbinding is weer onderdeel van zorgzaamheid in onze relaties. Relaties met onszelf, de ander en onze omgeving.

Het leren vanuit eigen interesse zorgt ook voor minder herhalingen in een leerproces. Zo benutten we onze tijd met het ontdekken van wie we zijn, waar onze talenten liggen en hoe we ideeën in de wereld kunnen zetten. In die ontdekkingstocht is bij vernieuwend onderwijs aandacht om de kinderen verbanden te laten ontdekken tussen hun acties en de gevolgen daarvan. Ook leren we hierdoor inzien dat we de keuze hebben in hoe we handelen.

Ik kies voor het vernieuwende onderwijs van Vovie omdat ik samen met kinderen wil ontdekken hoe we in de wereld willen staan.

Lotte (24) is een pionier die zich vol passie inzet voor vernieuwend onderwijs. Ze heeft een achtergrond op de pabo en in de literatuurwetenschappen.

Hier lees je waarom Lotte zo graag werkt bij Vovie:

Ik zou willen dat er naar ieder kind gekeken en geluisterd wordt. Samen met hen zet ik me in om de aarde mooier te maken. Ik wil hen bij VOVIE een fantastische gelegenheid bieden om te groeien en die vind ik er zelf ook. Ik mag meegenieten van hun groeiproces en bewust ervaren hoe we leren. Zowel de kinderen als ik leren de plaats en stem van het hart te (h)erkennen. Ik geniet me suf als de kinderen aan staan en vooruit gaan met bouwen, spelen, ontdekken en ervaren.

Hiernaast werken we met verschillende inspirerende gastdocenten, bij Vovie en op locatie.

Bijvoorbeeld:

Bewegingslessen van Ton Baan, over het uiten van jezelf in lichaam en taal www.emplayment.nl

Permacultuurlessen van Rascha Wisse

Kunstlessen van Claudia Gravestijn in Kranenburgh.
– Hier lees je waarom Claudia zo graag werkt met de kinderen van Vovie:

Werken met de kinderen van Vovie geeft erg veel voldoening want er is altijd contact. Als we elkaar ontmoeten in de verwondering over wat we ontdekken, is er geen verschil in leeftijd, noch in achtergrond, noch sprake van juf en leerling. Als we dat bereiken, dan is een les voor mij geslaagd. Daarbij vraag ik me regelmatig af wie nu eigenlijk les geeft aan wie?

HOE KUN JE KENNISMAKEN MET VOVIE?

Kijk in onze agenda wanneer de eerstvolgende kennismakingsbijeenkomst is. Of vul ons contactformulier in om een afspraak te maken.

Ervaringen van ouders

Gunnar: “Ik ben erg blij dat mijn kinderen zich bij Vovie vrij kunnen ontwikkelen en groeien zonder zich te hoeven onderwerpen aan dogma’s. Wie vrijheid zaait, zal wijsheid oogsten.”

Eline: “Bij Vovie zie ik het lef en het zelfvertrouwen van onze kinderen met de dag groeien.”

Lilian: “Vovie zie ik als het grootse cadeau wat ik mijn kinderen kan geven.”

Ger: “Bij Vovie komen kinderen in een ontspannen sfeer tot hun recht en kunnen ze hun authenticiteit behouden. Ik raad Vovie aan, aan ouders die zoekende zijn naar vernieuwend onderwijs dat past bij de kinderen van nu.”